MENU

Perak Agrotourism Resort (PATRO)

PATRO atau ” PERAK AGROTOURISM PERAK ” PATRO diusahakan oleh Kumpulan Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) merupakan satu tarikan pelancongan baharu dan yakin mampu untuk menarik pelancong ke negeri ini menerusi kelengkapan chalet yang turut menggabungkan persekitaran semulajadi.

Keunikan yang ditonjolkan dan dibangunakan dengan menggabungkan elemen pertanian dan pelancongan di atas kawasan seluas 670 ekar ini memberikan satu kelainan dan keindahan semulajadi yang sukar sekali diperolehi.

Pusat Rekreasi Lubuk Timah

Pusat Rekreasi Lubuk Timah mempunyai keunikan tersendiri kerana terdapat air terjun yang sejuk airnya dan kolam air panas. Kolam air panas yang dibina semula terletak dipinggiran sungai dan air terjunnya yang mengalir disisinya. Terdapat sebuah kolam utama yang dibina dan dialirkan ke kolam kedua dan seterus ke dalam sungai.

air terjun pula turun dari tembok binaan seperti empangan dari kiri dan kanan tembok (empangan). apabila tiba musim air yang banyak, air kolam akan mengalir turun melalui tembok ini bagaikan Niagara Fall.

Taman Alam Kinta (Taman Burung)

Taman Alam Kinta telah diiktirafkan oleh Persatuan Alam Malaysia sebagai kawasan yang menjadi habitat kepada lebih daripada 150 jenis burung air melalui atau kajian yang telah dilakukan awal tahun ini.

Pengerusi Taman Alam Kinta, Jek Yap menyatakan kajian tersebut yang dijalankan daripada 8 hingga 24 Januari menunjukkan bahawa Taman Alam Kinta didiami oleh 1,381 burung air di mana populasi tersebut telah meningkat sebanyak dua kali ganda berbanding tahun 2009.

Taman Herba Negeri Perak

Taman Herba ini terletak di Kampung Kepayang Negeri Perak Darul Ridzuan. Berkeluasan 22 hektar dan mempunyai 527 spesis tumbuhan herba, untuk pelbagai kegunaan seperti perubatan, aromatherapi, dan kosmetik, termasuk sebagai ulam dan rempah. Taman Herba ini turut dilengkapi dengan kemudahan seperti trem, tapak perkhemahan, surau dan dewan taklimat, Kedudukannya yang terpencil juga sesuai bagi aktiviti seperti memancing.

Warisan Kapal Korek

Lebih kurang 4 km menghala ke Tanjung Tualang terdapat sebuah kapal korek yang masih dikekalkan dalam keadaan sebenar dibuka untuk dilawati oleh sesiapa sahaja yang berminat mengenainya. Tanjung Tualang adalah merupakan sebuah bandar yang terletak di dalam pentadbiran daerah Kinta (Kinta Barat) Batu Gajah, Perak. Ditempatkan pada kedudukan 4° 19' 0" Utara dan 101° 4' 0" Timur, bandar-bandar yang paling hampir dengannya ialah Batu Gajah, Kampung Gajah, Tronoh, Tronoh Mines, Malim Nawar, Gopeng dan Kampar.

Istana Raja Billah

Istana ini dibina menggunakan konsep binaan Mandailing atau lebih dikenali sebagai Mandailing Mansion. Mandailing merupakan nama keturunan bangsawan yang berasal dari Sumatera, Indonesia. Istana Billah ini siap dibina pada tahun 1896 dan merupakan villa 2 tingkat terbesar di Papan, Perak dimana Raja Billah merupakan penghulu pada masa itu.

Menurut Abdur-Razzaq Lubis, pakar mengenai sejarah Mandailing, Raja Billah dan pengikutnya telah membuat keputusan untuk menetap di Perak namun pada akhir 1890an ramai dari keturunannya meninggalkan Papan.

Taman Eko-Rimba Papan

Taman Herba Papan terletak di daerah Batu Gajah, Perak. Kemudahan yang disediakan adalah seperti pejabat penerangan, dewan serbaguna, galeri hasil hutan bukan kayu, tapak perkhemahan, tandas, bilik persalinan, surau, pondok rehat dan denai hutan.